Jyvšskylšn seutu - ihmistš varten Etusivulle

Uutinen

Keski-Suomen pelastuslaitos etsii ratkaisuja henkiloston kuormitukseen
Keski-Suomen pelastuslaitos

Jyväskylän kaupunki
Keski-Suomen pelastuslaitos

Tiedote viestimille 31.1.2019


Keski-Suomen pelastuslaitos etsii ratkaisuja henkilöstön kuormitukseen

Julkisuudessa on keskusteltu Keski-Suomen pelastuslaitoksen henkilöstön työajasta, sillä monet ympärivuorokautisesti toimivien paloasemien palomiehistä ovat reagoineet pelastuslaitoksen 1.5.2017 tekemään työaikamuutokseen. Heidän kokemuksensa on se, että työn kuormitus on lisääntynyt ja että heillä on palautumisvaikeuksia työvuorojen jälkeen.

Pelastuslaitos selvittää tilannetta yhdessä henkilöstön kanssa. Työterveyshuolto mittaa työntekijöiden palautumista ja kuormittumista ja parannusehdotuksia pohditaan. Työnantaja on sitoutunut siihen, että havaittuja kuormitus- ja palautumisongelmia pyritään poistamaan yhdessä työterveyshuollon ja työntekijäjärjestöjen kanssa.

Keski-Suomen pelastuslaitoksella on nelj√§ ymp√§rivuorokautisesti toimivaa niin sanottua 24/7-paloasemaa, joissa huolehditaan sek√§ pelastustoimen ett√§ ensihoidon teht√§vist√§. Ty√∂aikamuutoksen j√§lkeen p√§iv√§vuoron (kello 8¬Ė17) pituus on 9 tuntia ja iltavuoron (kello 17¬Ė8) pituus 15 tuntia Ty√∂ntekij√§j√§rjest√∂t olivat vaikuttamassa ty√∂vuorojen pituuteen ja niiden jaksotukseen. Muutoksen my√∂t√§ ty√∂ss√§oloaika on laajemmin k√§ytett√§viss√§ ty√∂teht√§vien hoitamiseen, ja samalla ty√∂nantaja varmistaa ty√∂aikaa koskevien s√§√§d√∂sten ja m√§√§r√§yksien noudattamisen siten kuin on tarkoitettu.

Työaikamuutos lisäsi aktiivityöaikaa

Palomiesten ja ensihoitajien ty√∂n on perinteisesti tulkittu olevan aika ajoin teht√§v√§√§ ty√∂t√§ ty√∂aikalain tarkoittamalla tavalla ¬Ė ja siten ty√∂t√§ on voitu tehd√§ poikkeusluvalla jopa 24 tunnin ty√∂vuoroissa. Viime aikoina on kuitenkin oikeusk√§yt√§nn√∂n perusteella vahvistunut se pelastuslaitoksenkin omaksuma k√§sitys, ett√§ aika ajoin teht√§v√§ ty√∂ tarkoittaa sit√§, ett√§ aktiivity√∂ajan m√§√§r√§ ei saisi olla yli 12 tuntia vuorokauden aikana.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen 24/7-paloasemien työntekijöiden työvuorot olivat aiemmin 24 tunnin mittaisia, ja niitä seurasi 72 tunnin vapaajakso. Eri paloasemilla työskentelevillä oli kuitenkin hieman erilaiset työaikaehdot, jotka haluttiin yhtenäistää. Lisäksi haluttiin saada joustavuutta työvuorosuunnitteluun esimerkiksi lisääntyneen koulutus- ja harjoitustarpeen vuoksi. Työantaja halusi varmistaa lyhyemmillä työvuoroilla myös sen, että ylipitkät työvuorot eivät aiheuta työturvallisuusriskiä.

Ty√∂aikamuutoksen my√∂t√§ palomiesten viikoittaisten ty√∂ss√§olotuntien m√§√§r√§ laski 2 tunnilla, mutta heid√§n aktiivity√∂aikansa lis√§√§ntyi. Ty√∂nantaja sai lis√§√§ hy√∂dynnett√§v√§√§ ty√∂aikaa nelj√§ll√§ paloasemalla kuukaudessa jopa 4800 tuntia ¬Ė eiv√§tk√§ palkkakustannukset merkitt√§v√§sti nousseet. T√§m√§ huomattava tuntilis√§ys on n√§kynyt erityisesti harjoitus- ja koulutusm√§√§rien lis√§yksen√§. Ty√∂ntekij√∂ihin ty√∂aikamuutos vaikutti muun muassa niin, ett√§ kun aiemmin t√∂ihin tultiin noin 8 kertaa kuukaudessa, nyt t√∂ihin tullaan noin 14 kertaa kuukaudessa.

Keski-Suomen pelastuslaitos toimii Jyväskylän kaupungin liikelaitoksena vastaten koko maakunnan pelastustoimen tehtävistä ja suureksi osaksi myös kiireellisen ensihoidon tehtävistä.


Lisätietoja:
- henkilöstöjohtaja Arja Aroheinä, Jyväskylän kaupunki, P. 040 761 8760, arja.aroheina@jkl.fi
- pelastusjohtaja Simo Tarvainen, Keski-Suomen pelastuslaitos, p. 040 589 8033, simo.tarvainen@jkl.fi

Ystävällisin terveisin

Jari Salomaa
viestintäpäällikkö

Jyväskylän kaupunki / Viestintä
Käyntiosoite: Kivääritehtaankatu 6, ovi A1
Kartta: Kivääritehtaan sisäänkäynnit ja asiakaspysäköinti
Postiosoite: PL 233, 40101 JYV√ĄSKYL√Ą
p. 014 266 5015, 050 511 2570
jari.salomaa@jkl.fi
www.jyvaskyla.fi

04.02.2019 klo 10.39


+
-