Jyvšskylšn seutu - ihmistš varten Etusivulle

Uutinen

Helle vaan jatkuu ja jatkuu Keski-Suomessa
Keski-Suomen pelastuslaitos

Keski-Suomen alueella on voimassa varoitus erittäin tukalasta helteestä sekä metsäpaloista. Metsäpalon vaara on kuivuudesta johtuen ilmeinen. Ukkoskuurojen mahdollisuus kasvaa vähitellen loppuviikosta myös maakunnassamme lännestä alkaen.

Suomen MM-rallien yhteydessä kohonneesta metsäpalojen riskistä tiedotettiin säännöllisesti viranomaisten, median ja tapahtumajärjestäjän toimesta suomen, ruotsin, englannin sekä viron ja venäjän kielillä. Riskit pystyttiin välttämään erinomaisesti ja pelastuslaitos kiittää vastuullisuudesta asiassa.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen tietoon tuli viikonloppuna kuitenkin useita pieniä nuotioita rallireittien ulkopuolelta. Valveutuneet ihmiset ovat soittaneet hätänumeroon 112 myös havaitsemistaan savuhavainnoista, jotka myöhemmin ovat osoittautuneet muusta syystä kuin tulipaloista lähteneiksi. Esimerkiksi Viitasaaren keskustasta noin 4 km Pihtiputaan suuntaan, VT4 itäpuolella Vaarinvuoressa, on Viitasaaren asfalttiasema. Asfaltin valmistuksessa ja asfaltointitöissä syntyy savua.

Kuhmoisten Pasinsaaressa Isojärven kansallispuiston välittömässä läheisyydessä sunnuntai-iltana 29.7. puolestaan alueella olleet mökkiläiset ja veneilijät ryhtyivät erittäin ansiokkaaseen alkusammutukseen havaittuaan saunan ja grillikodan ympäristöineen kauttaaltaan tulessa. Alkusammutuksessa oli käytetty moottoriruiskua, ämpäreitä ja raivattu pusikkoa sekä puita moottorisahoin. Alkusammutustoimilla paloalue oli saatu rajattua noin 400 neliömetriin ennen pelastuslaitoksen saapumista.

Ilmatieteen laitoksen analyysi metsän syttymisherkkyydestä alkaneelle viikolle ja Kauhavan 80 hehtaarin alueelle sunnuntaina levinnyt maastopalo pistävät riskienhallintapäällikön mietteliääksi. Kauhavalla palon syttymisen aikoihin metsäpaloindeksi oli 5.0. Sammutustoimiin on osallistunut noin 100 palomiestä, puolustusvoimien helikopteri ja noin 30 varusmiestä. Sammutuksen arvioidaan kestävän useita päiviä.

Keski-Suomessa maanantaina 30.7. korkeimmat indeksit ovat iltaan mennessä Hankasalmella 5.4, Jämsässä 5.1, Kivijärvellä 5.0, Konnevedellä 5.5, Kuhmoisissa 5.2, Kyyjärvellä 5.1, Laukaassa 5.1 ja Toivakassa 5.2. Edellisissä kunnissa sekä Pihtiputaalla ja Viitasaarella on erittäin korkea syttymisriski. Iltapäivällä tuulen nopeudeksi puuskissa ennustetaan 8-9 metriä sekunnissa. Tuulisella säällä palot leviävät erittäin nopeasti. Erittäin tukalan helteen aiheuttama lämpörasitus haittaa myös perusterveiden ja palomiesten toimintakykyä.

30.07.2018 klo 13.07


+
-