Jyvšskylšn seutu - ihmistš varten Etusivulle

Uutinen

Maastopalokausi jälleen alkanut Keski-Suomessa
Keski-Suomen pelastuslaitos

Kevät etenee nyt vauhdilla, myös Keski-Suomessa. Ensimmäiset polttajiensa hallinnasta karanneet heinikoiden kulotukset ovat jo työllistäneet Keski-Suomen pelastuslaitosta 28.4. Kyyjärvellä sekä 29.4. Jyväskylässä. Viitasaarella maastoa paloi hieman Hännilänsalmen sillan kupeessa jo 23.4.

Ruohikkopalon vaaraa kuvaava ruohikkopaloindeksi oli vapunaattona kello 9 kohonnut varoitusrajan tuntumaan paikallisesti Päijänteen itäpuolisella alueella Joutsassa, Luhangassa, Toivakassa, Jyväskylässä ja Laukaassa. Vappuviikon epävakainen sää vaikuttaa tuovan mukanaan sen verran sateita, että maaston kuivuminen pysähtyy ja syttymisherkkyys pienenee loppuviikosta Keski-Suomen maakunnan alueella.

YLE uutisoi 28.4.2018, että Mustankorkean jäteasema Jyväskylässä ottaa maksutta vastaan kotitalouksien puutarhajätettä koko toukokuun ajan. https://yle.fi/uutiset/3-5350116 Edelleen risujen ja lehtien polttaminen taajamapihoilla on kielletty. Taajama-alueilla on lupa polttaa risuja ja oksia ainoastaan keskuslämmityskattiloissa ja muissa kiinteissä tulipesissä. Haja-asutusalueilla kuntien jätehuoltomääräysten niin salliessa voi maanomistajan luvalla suorittaa risujen ja oksien avopolttoa vain erityistä huolellisuutta noudattaen. Pelastuslaitos suosittelee, että avopolton sijaan oksat joko silputaan tai kuljetetaan jäteasemille.

Pelastuslain mukaan jokaisen on oltava huolellinen tulipalon välttämiseksi. Nuotiota tai muuta avotulta ei saa sytyttää, jos olosuhteet kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että ruohikkopalon, metsäpalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen. Avotulta ei saa tehdä toisen maalle ilman maanomistajan lupaa.

Kaikki sytyttäjänsä hallinnasta karanneet maastopalot ilmoitetaan poliisille tutkittaviksi, koska joka tahallaan tai huolimattomuudesta rikkoo avotulen sytyttämiskieltoa tai olennaisesti laiminlyö velvollisuuden osoittaa huolellisuutta tulipalon välttämiseksi, on tuomittava, jollei tekoa ole pidettävä vähäisenä vähintään pelastusrikkomuksesta sakkoon.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen toimenpiderekisterin mukaan toukokuu on maastopalojen osalta kiireisintä aikaa. Kahdentoista viimeisen vuoden 2006-2017 summatilastoissa toukokuussa on ollut 542 maastopaloja. Huhtikuussa paloja on puolet vähemmän 268. Kesäkuussa paloja on yhteensä 392 ja heinäkuussa 285. Eri vuosina kevät ja maastopalot tulevat hieman eri aikaan. Tänä vuonna lunta oli paljon eikä maastopaloja syttynyt kuin huhtikuun viimeisellä viikolla muutama. Varhainen kevät on puolestaan ollut vuosina 2007 (42 paloa), 2011 (40 paloa) ja 2014 (59 paloa). Vuoden 2017 huhtikuussa paloja oli 13.

Toukokuussa maastopalojen määrän vaihteluväli on Keski-Suomessa ollut 14...77 paloa. Vuoden 2017 toukokuussa paloi 49 kertaa, vuonna 2016 yhteensä 46 kertaa. Kiireisintä toukokuussa on ollut vuonna 2009, jolloin paloi peräti 77 kertaa. Tällaista yli kaksi maastopaloa per päivä kevättä emme aio sietää.

Huolellisuutta avotulen kanssa, hyvää mieltä vappuna ja sen jälkeen toivottaen, Keski-Suomen pelastuslaitos.

30.04.2018 klo 13.33


+
-