Jyväskylän seutu - ihmistä varten Etusivulle

Uutinen

Neljä vuotta Laukaan Vihtavuoren vaaratilanteesta
Keski-Suomen pelastuslaitos

Keski-Suomen pelastuslaitos hälytettiin vaarallisen aineen onnettomuuteen Laukaan Vihta- vuoren tehdasalueelle tiistaina 9.7.2013 klo 23.03. Kohteessa savusi räjähdysainejätettä IBC- kontissa. Kontti sijaitsi 200 muun kontin joukossa lähellä rakennusta, jossa varastoitiin louhintaräjähdysaineita. Tästä alkoi reilun vuorokauden kestänyt moninaisia käänteitä ja epätietoisuutta sisältänyt tehtävä, jossa tarvittiin laajaa yhteistyötä viranomaisten ja vapaaehtoisten kesken.

Rakennuksen kohdekortin perusteella määrättiin välittömän vaaran alue tyhjennettäväksi (säde 350 metriä). Tilannekuvan tarkentamiseksi paikalle tilattiin pienoiskopteri kontin turvallisempaa ja tarkempaa kuvaamista varten. Kesäisen yön toimintaa leimasi asiantuntijoiden puute ja taustalla oli toisaalta aavistus suuresta riskistä. Kontin lämpötilaa mitattiin säännöllisesti lämpökameralla, ja tiedustelulennon johtopäätös kerrottiin videoneuvottelussa tehtaan johdolle.

Aamun sarastaessa tuli tehtaan edustajilta skenaario siitä, mitä pahimmillaan voi tapahtua. Kontin kuumeneminen voisi johtaa hallitsemattomaan räjähdykseen. Alueella oli yhteensä 140 tonnia räjähteitä ja runsaasti happoja.

Tämän tiedon perusteella päivystävä päällikkö antoi evakuointimääräyksen Vihtavuoren taa- jamaan, ja pyysi alueelle lentokiellon. Laukaa – Jyväskylä maantie ja alueen raideliikenne katkaistiin ja suoja-aluetta laajennettiin 1,3 kilometriin. Taajamaan annettiin vaaratiedote ja kutsuttiin yhteistyöviranomaiset ja Laukaan kunnan edustajat johtokeskukseen. Kahdentuhannen asukkaan taajaman evakuointi, joka tiettävästi oli suurin sitten sotavuosien, saatiin tehtyä iltapäivällä puoli yhteen mennessä. Laukaan kunta perusti evakuointikeskuksen ja varautui ruokahuollon järjestämiseen. Vihtavuoren päiväkoti evakuoitiin Leppävedelle. Myös Laukaan päiväsairaalaan ja Sydänmaan koululle evakuoitiin yhteensä 200 henkilöä. Suurin osa poistui vaara-alueelta omatoimisesti.

Samaan aikaan kontin lämpötila nousi ja tilanne paheni jolloin sovittiin toimintataktiikasta. Kontille rakennettiin jäähdytyslinjasto, jonka onnistuminen varmennettiin videokuvalla pienoiskopterista. Konttiin ammuttiin reikä, jolloin paine pääsi purkautumaan ja kontin jäähdytystä tehostettiin asentamalla suihku kontin sisään. Työssä hyödynnettiin puolustusvoimien kauko-ohjattavaa robottia. Vähitellen päästiin siirtämään kontti turvallisempaan paikkaan, jossa jäähdyttämistä jatkettiin. Tämän jälkeen vaaratilanne laukesi kaikkien helpotukseksi ja asukkaat voivat palata koteihinsa. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (TUKES) mukaan ruutitehtaalla oli ollut suuronnettomuuden vaara. Onnettomuustutkintakeskus teki vaaratilanteesta turvallisuustutkinnan.

Vaaratilannetta hoidettiin pelastuslaitoksen johdolla ja siihen liittyvää evakuointia tehtiin kiinteässä yhteistyössä poliisin, ensihoidon, hätäkeskuksen, puolustusvoimien, tehtaan edustajien, Laukaan kunnan, vapaaehtoisen pelastuspalvelun sekä kriisikeskus Mobilen ja kirkon henkisen huollon kanssa. Tilanteessa korostui johtokeskustoiminta, kolmannen sektorin suuri rooli sekä aktiivinen ja oikea aikainen tiedottaminen. Onneksi varsinaista räjähdystä ei koskaan tapahtunut ja tilanteen yhteenveto, arviointi ja toiminnan kehittäminen voitiin toteuttaa rauhallisin mielin. Vihtavuoren vaaratilanne nousi valtakunnan ykkösuutiseksi.

Risto Helminen pelastuspäällikkö
Keski-Suomen pelastuslaitos 040 373 3200
risto.helminen@jkl.fi

22.08.2017 klo 12.00


+
-