Jyväskylän seutu - ihmistä varten Etusivulle
Etusivu : kunnat : laukaa
p
+
-

Lievestuore

Lievestuore on Laukaan kolmanneksi suurin ja ensimmäiseksi teollistunut taajama. Se sijaitsee suuren ja kauniin Lievestuoreenjärven eteläpuolella. Keskustan pääväylän, Liepeentien varrella on maaseudun kirkonkylän tapaan elintarvike- ja erikoisliikkeitä, apteekki ja ravintola. Myös hotelli, pankki ja posti sekä matkahuolto ja taksi kuuluvat isoon taajamaan. Kerrostalot sijaitsevat keskustassa, muutoin aluetta leimaa omakoti- ja rivitaloasutus. Keskustassa varsinkin Majaniemen ja Majasaaren asukkaat voivat nauttia upeasta järvinäköalasta. Sitä on tarjolla muuallakin suuren järven rannoilla. Sähkörata kulkee taajaman läpi ja valtatiet 9 ja 13 ydintaajamaa sivuten. Matkaa Jyväskylään on vain 23 kilometriä ja kirkonkylään n. 30 kilometriä.

Taajamassa on terveysasema, päiväkoti, peruskoulun ala- ja yläaste, lukio, kirjasto ja nuorisotalo. Seurakunnalla on Lievestuoreella mm. kirkko, kappeli ja hautausmaa. Vanhushuollon palveluja tuottaa kunnan lisäksi Lievestuoreen Palvelukotiyhdistys ry. Lievestuoreen päiväkeskus sijaitsee Männikön palvelutalon yhteydessä. Taajaman aktiivisesti toimivan kansalaisopiston taustalla on Lievestuoreen Settlementti ry.

Liikemies Rafael Haarla perusti 1920-luvun lopussa Haarlan Selluloosatehtaan, jonka värikäs historia päättyi 1980-luvun puolivälissä. Alueelle kehittyi aikaa myöten vireä tehdasyhdyskunta, ja sinne nousi mm. pitäjän ensimmäinen teatteritalo eli Seurantalo.

Lievestuoreella on edullisia omakoti- ja rivitalotontteja.

Pääasiallinen asuntotyyppi omakotitalot, rivitalot ja ydinkeskustassa myös kerrostalot

Palvelut

Asukasyhdistykset
Lievestuore-Seura ry
http://www.lievestuore.fi

Kierrätyspisteet
n. 40 hyötyjätteen aluekeräyspistettä eri puolilla pitäjää, useita kussakin taajamassa
http://www.laukaa.fi

Kirjasto
Lievestuoreen kirjasto sijaitsee vanhassa ja viehättävässä puutalossa Liepeentie 47:ssä. Samassa pihapiirissä on myös Tervamäen koulu.
http://www.laukaa.fi/kirjasto/

Koulutus
Tervamäen koululla Liepeentie 47:ssä toimivat luokat 4-6. Luokat 1-3 on sijoitettu parin kilometrin päähän Kallion koululle, joka sijaitsee Koulutie 20:ssä. Lievestuoreen yläaste ja Lievestuoreen lukio sijaitsevat samassa rakennuksessa, osoitteessa Laurinkyläntie 5. Kouluilla on yhteinen rehtori.
http://www.laukaa.fi

Musiikin opetusta tarjoavat myös yksityinen kirkonkylässä sijaitseva Rauhalan Musiikkikoulu sekä Ala-Keiteleen musiikkiopisto, jolla on toimipiste kirkonkylässä.

Lievestuoreen kansalaisopisto
http://www.lievestuorela.fi

Laukaan kansalaisopisto
http://www.laukaa.fi

Kulttuuri
Kunnan avustuksin tukema Lievestuoreen Setlementti ry:n ylläpitää vireästi toimivaa Lievestuoreen kansalaisopistoa. Myös kunnan vapaa-aikatoimi järjestää taajamassa toimintaa.
http://personal.inet.fi/yhdistys/lievestuoreen.setlementti/kansalaisopisto.html
http://www.laukaa.fi
http://www.laukaasrk.fi/index2.htm


Liikenne

Lievestuoreelta on matkaa Jyväskylään 23 km, matka taittuu linja-autolla 30 minuutissa, henkilöautolla hieman yli 20 minuutissa ja junalla 17 minuutissa.

http://www.seutulippu.com
http://www.tourusenlinjat.fi/
Jyväskylän Aluetaksi
Monipalveluliikenne
Asiointiliikenne

Liikuntapalvelut
Lievestuoreen valaistulla ladulla/pururadalla voi ihailla satamaa ja Lievestuoreenjärven rantamaisemia. Väylää pitkin pääsee aina Tervamäen koululle asti, jossa on hiekkakenttä ja luistelualue. Laurinkylän koulun ja Lievestuoreen lukion vieressä on kentät jalkapallon, pesäpallon ja tenniksen pelaajille.

Yleisurheilua voi harrastaa urheilukentällä, jossa on tiilimurskainen juoksurata. Kunnan valvoma uimaranta sijaitsee satamassa.

Kunnan vapaa-aikatoimen 16:sta laavusta ja kodasta Mustanvuoren laavu sijaitsee Lievestuoreenjärven rantamaastossa. Alueelle viitoitus 9-tieltä. Talvisin laavulle pääsee hiihtäen. Taajaman ulkopuolella Puttolan kylällä on Kotavuoren laavu.
http://www.laukaa.fi

Moottoriurheilun harrastajia palvelee Keski-Suomen Mikrorata Oy:n ulkorata Lievestuoreella
http://www.karting-finland.com/

Nuoriso
Kunnan kaikissa taajamissa olevat nuorisotalot ovat nuorten lisäksi eri järjestöjen, yhdistysten ja ryhmien käytettävissä.
http://www.laukaa.fi
http://personal.inet.fi/yhdistys/lievestuoreen.setlementti/kansalaisopisto.html

Puistot ja viheralueet

Päivähoito
Lievestuoreella on päiväkoti ja lisäksi ryhmäperhepäivähoitoa ja valvottua perhepäivähoitoa sekä esiopetusta.
http://www.laukaa.fi

Sosiaalipalvelut
Alueen asukkaita palvelee oma sosiaalityöntekijä, kotipalvelun ohjaa ja kodinhoitajat sekä päiväkeskus. Lisäksi vanhushuollon palveluita tuottavan Lievestuoreen Palvelukeskusyhdistyksen palvelutalo Männikössä on 30:lle asukkaalle palveluasuntoja, joista lyhytaikaispaikkoja yksi, muita vuokra-asuntoja on lisäksi 55.
http://www.laukaa.fi/sosiaali/
http://www.laukaasrk.fi/index2.htm

Terveyspalvelut
Lievestuoreen terveysasemalla on saatavilla kaikki terveydenhuollon peruspalvelut. Lääkärien yöpäivystys Jyväskylässä, Keski-Suomen keskussairaalassa.
http://www.laukaa.fi/terveys/

Muut julkiset palvelut
Posti, apteekki, matkahuolto ja Laukaan seurakunnan palvelut.   Sivu valmistui ajassa  0.0068 sekuntia.