Suoraan sisältöön

Liity joukkoon! Vapaaehtoinen palokuntatoiminta on antoisaa yhdessšoloa ja fyysisesti vaativaa toimintaa. Katso lisšš: palokuntaan.fi

Keski-Suomen pelastuslaitos » Uutinen

Tiedote

Tulvakeskus: Suurten järvien vedenkorkeudet jatkavat laskua

Lähde: Tulvakeskus 28.8.2019

Sään ennustetaan jatkuvan pääosin poutaisena. Perjantaiksi ennustetuista sateista huolimatta jokien virtaamat pysyvät pieninä. Järvi-Suomessa suurten luonnontilaisten järvien pinnat ovat huomattavasti keskimääräistä alempana ja jatkavat laskua. Esimerkiksi Keski-Suomessa Keiteleen ja Hämeessä Kukkian vedenkorkeudet ovat ajankohtaan nähden alimmillaan sitten 1940-luvun alun. Useimpien järvien ennustetaan pysyvän ainakin lokakuuhun asti selvästi tavallista alempana.

Päijänne ja Kymijoen vesistö (27.8.)

Kymijoen vesistöalueella useimpien järvien vedenkorkeudet ovat selvästi keskimääräistä alempana. Tilanne on seurausta paitsi tämän kesän vähäisestä sademäärästä, myös viime vuoden kuivuudesta ja siitä, että järvien pinnat jäivät syksyllä tavanomaista alemmaksi. Kesäkuun alusta laskettu sadekertymä Kymijoen vesistöalueella on runsaat 100 mm, hieman yli puolet vastaavan jakson keskimääräisestä sadesummasta.

Päijänteen vedenpinta on noin 20 cm ajankohdan mediaanitason alapuolella. Ennusteen mukaan Päijänteen vedenkorkeus jatkaa laskuaan ja alenee syyskuun loppuun mennessä todennäköisimmin vielä 10-20 cm. Kalkkisen säännöstelypadon luukut ovat kiinni ja virtaus tapahtuu pelkästään Kalkkisen luonnonkoskesta. Päijänteen lähtövirtaama ja Kymijoen pääuoman virtaama ovat keskimääräistä pienempiä. Ennusteen mukaan muutokset virtaamissa ovat lähiviikkoina hyvin vähäisiä.

Vesistöalueen pohjoisosan suurista järvistä Keitele on 35 cm sekä Konnevesi ja Pielavesi-Nilakka 20-25 cm ajankohdan keskimääräistä tasoa alempana. Järvien pinnat jatkavat hidasta alenemistaan ja Keiteleen ennustetaan laskevan syyskuun loppuun mennessä 10-15 cm sekä Konneveden ja Pielavesi-Nilakan 5-10 cm. Jos loppuvuoden sademäärä on yhtä vähäinen kuin viime vuonna, laskevat järvien pinnat tätäkin enemmän.

Mäntyharjun reitillä Puulan, Kyyveden ja Vuohijärven vedenkorkeudet ovat 5-10 cm ajankohdan mediaanitasojen alapuolella, ja niiden ennustetaan jatkavan laskuaan.

Keski-Suomen pelastuslaitos
28.08.2019 klo 13.41

 
Palaa pelastuslaitoksen etusivulle

Copyright © Keski-Suomen pelastuslaitos 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta