Suoraan sisältöön

Liity joukkoon! Vapaaehtoinen palokuntatoiminta on antoisaa yhdessäoloa ja fyysisesti vaativaa toimintaa. Katso lisää: palokuntaan.fi

Keski-Suomen pelastuslaitos » Uutinen

Tiedote

Tukes: Olisiko sinun aika jo pyytää sähköasentaja kytkemään äitisi liesi pois päältä?

Sunnuntaina 1.10. vietettiin kansainvälistä ikäihmisten päivää. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kannustaa ikääntyvien omaisia miettimään, onko oma vanhempi enää ruuanlaittokuntoinen. Liedestä alkaneesta tulipalosta kuoli viime vuonna yhdeksän ihmistä. Suurin osa lieteen liittyvistä onnettomuuksista johtuu huolimattomasta käytöstä. Tukes suosittelee ikääntyvien omaisia käymään läheisensä kodin turva-asiat läpi kansainvälisen ikäihmisten päivän kunniaksi.

Lue lisää Tukes-tiedotteesta:
http://www.tukes.fi/fi/Ajankohtaista/Tiedotteet/

Myös Onnettomuustutkintakeskus (OTKES) on tiedottanut sähköliesien vaaroista. Sähköliesien käyttö on yleisin asuntopalojen aiheuttaja Suomessa. Vuodessa tapahtuu lähes tuhat paloa tai palonalkua, johon hälytetään pelastuslaitos. Tilanne on ollut yhtä huono ainakin 20 vuotta.

Tyypillistä on, että liesissä ei ole varsinaista vikaa vaan niitä käytetään toistuvasti tahattomasti väärin. Liesi joko menee päälle, kun sitä ei ole tarkoitus käyttää tai liesi on päällä liian pitkään. Tavanomaisten liesien turvallisuustekniikka on kehittymätöntä.

Onnettomuustutkintakeskus antoi puisen pienkerrostalopalon tutkinnassa vuonna 2015 suosituksen, jonka mukaan kansainvälisiä sähköliesistandardeja tulee uusia siten, että liesien aiheuttamat palot saataisiin vähenemään. Turvallisuusvaatimuksissa pitää ottaa huomioon, että kotitalouksissa on esimerkiksi lapsia ja iäkkäitä henkilöitä ja että liettä käytetään myös päihtyneenä. Suosituksen toteutuminen voi viedä aikaa. Sillä välin on kuitenkin mahdollista tehdä vapaaehtoisia hyviä liesihankintoja.

Keski-Suomen pelastuslaitos on julkaisut animaation turhista yöllisistä vaaratilanteista, joka löytyy osoitteesta pelastu.fi nimellä "Nakit ja muusi" tai videotoistopalvelu Youtubesta http://www.youtube.com/watch?v=Q-EpQdHL95o . Liesiin on mahdollista kytkeä myös erillisiä standardin SFS-EN 50615 mukaisia liesivahteja, jotka kytkevät lieden pois päältä ennen kuin tilanne ennättää muodostua hengenvaaralliseksi.

Keski-Suomen pelastuslaitos
02.10.2017 klo 10.06

 
Palaa pelastuslaitoksen etusivulle

Copyright © Keski-Suomen pelastuslaitos 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta